Kadına Şiddet (KADES)

KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE KADIN DESTEK (KADES) MOBİL UYGULAMASININ İNCELENMESİ

Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Akaydın

Şiddet, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma olasılığı bulunması” olarak tanımlanmaktadır. Şiddet sadece fiziksel değil ekonomik, psikolojik şiddet türleri de mevcuttur.

Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılmasına Dair Bildirge’nin ilk maddesi şiddeti  şöyle tanımlamaktadır; “Kadınlara yönelik şiddet ister kamusal, ister özel hayatta olsun, bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya özgürlükten keyfi olarak yoksun bırakma dahil olmak üzere, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik zarar veya acı verme sonucu meydana gelen cinsiyete dayalı her türlü eylem şiddettir (URL1).

21. yüzyılda şiddetin ortadan kalkmadığı değişik biçimlerde varlığını sürdürdüğü görülmektedir. Bianet’ten Evrim Kepenek’in araştırmasına göre erkekler 2020’de en az 284 kadını 26 çocuğu öldürdü. Aynı araştırmaya göre 2020’de 792 kadına da şiddet uygulandı (URL2).

Kadınların ve çocukların maruz kaldığı şiddet engellenmek amacıyla 2018 yılında İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından KADES (Kadına Destek) mobil uygulaması hizmete geçmiştir. Akıllı telefon uygulaması olan bu hizmet Google Play ve Apple Store’lardan indirilebilmektedir. TC. kimlik numarası ve sonrasında aktivasyon mesajıyla kullanılabilen bu uygulama ile polisin daha hızlı hareket etmesi amaçlanmaktadır. Çağrının geldiği bölgede bulunan polis ekipleri olaya müdahale edebilecektir.

Bu uygulama sadece akıllı telefon kullanan kadınlara yöneliktir. Akıllı telefon kullanan kadınlar ve akıllı telefon kullanmayan kadınlar diye bir ayrım yaparak şiddete yönelik önlemin bu şekilde alınması ne kadar doğrudur. Uygulanan kanunlarla, eğitim yoluyla toplum bilinçlendirilerek şiddetin önüne geçilebilir. Katilin kendini savunduğu öldürülen kadın hakkında üretilen yalan haberlerle değil. Toplumsal cinsiyet rollerinin kuvvetlendirildiği televizyon dizileriyle hiç değil.

8 Mart Kadınlar Günü’nde HaberTürk’ün yaptığı bir haberde Zonguldak’ın köy, mahalle ve beldelerinde KADES uygulaması hakkında broşürler dağıtıldığı belirtilmektedir. Zonguldak’ın köylerinde kaç kadının akıllı telefonu bulunmaktadır?

Yapılan çalışmalar daha da iyileştirilerek psikolojik, fiziksel, ekonomik şiddete maruz kalan BÜTÜN kadınlara ulaşılması gerekmektedir.

URL1 https://www.tbmm.gov.tr/komisyon/kefe/belge/uluslararasi_belgeler/kadina_karsi_siddet/BM%20Kad%C4%B1na%20Kar%C5%9F%C4%B1%20%C5%9Eiddetin%20Ortadan%20Kald%C4%B1r%C4%B1lmas%C4%B1na%20Dair%20Bildirgesi%2020.12.1993.pdf

URL 2- https://bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/227698-gunde-38-kadin-panik-butonu-ile-siddeti-ihbar-etti